Työntekijät valmiina vaihtamaan työnantajaa, ellei työympäristöä paranneta

Pohjoismaiset yritykset kokevat työntekijöiden hyvinvoinnin ja mielenterveyden lähivuosien tärkeimmiksi painopistealueiksi. Tämä käy ilmi Coorin teettämästä Join the Workplace Revolution -raportista, jossa haastateltiin tuhatta pohjoismaista päättäjää ja työntekijää. 

Pandemia, eristyneisyys, lähialueilla käytävä sota sekä heikentyvä taloustilanne ovat kurittaneet pohjoismaalaisia viime vuosien aikana. Tämä näkyy myös työpaikoilla, joissa mielen hyvinvoinnista on Coorin teettämän tutkimuksen mukaan tullut yksi tärkeimmistä painopistealueista. Sitä voidaan edistää esimerkiksi hiljaisilla tiloilla, jotka on tarkoitettu lepäämiseen tai keskittymistä vaativaan työhön, rauhallisemmalla äänimaailmalla, terveellisellä välipalatarjoilulla ja yrityskulttuurilla, jossa kannustetaan työnteon säännölliseen tauottamiseen. 
− Mielen hyvinvoinnin tärkeyden toteaminen ei yksistään riitä, vaan työnantajilla on tärkeä rooli esimerkin näyttämisessä ja psykologista turvallisuutta huokuvan kulttuurin luomisessa, Coorin konsernijohtaja AnnaCarin Grandin sanoo.

Selkeät hybridityölinjaukset

Hybridityö on tullut jäädäkseen, mutta kokeilujakso on nyt ohi. Vajaa 20 prosenttia pohjoismaisista työnantajista vaatii, että työntekijät työskentelevät kokoaikaisesti toimistoissa, kun taas 40 prosenttia työnantajista on linjannut, että toimistoissa työskennellään tietty määrä työpäivistä. Samanaikaisesti 40 prosenttia työntekijöistä harkitsee työnantajan vaihtamista, ellei työnantaja tarjoa joustomahdollisuutta ja elleivät he itse saa valita, missä he työnsä tekevät.

Työrauha

Pandemian jälkeen toimistoissa on vähennetty työpisteiden määrää, ja seurusteluun ja yhteistyöhön tarkoitettuja tiloja on puolestaan lisätty. Monien työntekijöiden mielestä tässä on menty liian pitkälle. Neljäsosan mielestä äänitason madaltaminen on tärkein syy, joka saisi heidän palaamaan toimistolle. Lähes yhtä moni ilmoitti kaikkein eniten toivovansa tiloja, joissa he voivat työskennellä häiriöttä.

Työpaikan palvelutaso on ratkaiseva

70 prosenttia yrityksistä koki, että henkilöstön saaminen takaisin toimistolle on haastavaa. Työpaikan palvelutasolla voi olla tässä suuri merkitys. Toimistolla käynti on kokonaiselämys, joka muodostuu muun muassa erilaisista palveluista.
− Vastaajat ilmoittivat ruoan ja juoman olevan tekijöitä, jotka saavat heidät palaamaan toimistolle. Monipuolinen ruoka verrattuna kotitoimiston usein aika niukkaan lounaaseen tai laadukas kahvi ovat tekijöitä, jotka kohottavat työpäivää, Grandin toteaa.

Toimiston kriittinen rooli


Toimiston tärkeä rooli käy ilmi raportista. Kolmannes työntekijöistä ilmoittaa olevansa valmis vaihtamaan työnantajaa, ellei työympäristöä paranneta.
 − Lukema osoittaa selkeästi toimiston olevan kriittisessä roolissa pohjoismaisissa yrityksissä. Siksi on tavattoman ilahduttavaa, että 77 prosenttia työnantajista ilmoitti lähivuosina keskittyvänsä toimistoympäristön kehittämiseen, Grandin sanoo.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä: 

Lisätietoja Coorista:                                 
Marcus Karsten                                         
Toimitusjohtaja, Coor Suomi                       
010 234 3422, marcus.karsten@coor.com                                            

Lisätietoja tutkimuksesta:

Matias Bäckström                                       
Strategia- ja asiakaskokemusjohtaja                    
040 522 4140, matias.backstrom@coor.com   

Tietoa tutkimuksesta:

United Minds teki tutkimuksen tammikuussa 2023. Yli tuhannelta isossa yrityksessä työskentelevältä päättäjältä ja työntekijältä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kysyttiin heidän näkemyksiään tämän päivän ja tulevaisuuden työympäristöistä.

Lue raportista tutkimuksen tuloksista sekä kolmen suuren pohjoismaisen yrityksen matkasta kohti tulevaisuuden työympäristöä: https://www.coor.fi/palvelut/tulevaisuuden-tyoymparisto/